Vasile Miron a castigat tableta Samsung la concursul de fotografii

„DACĂ AI CU CE SĂ LUCREZI terenul, NU ESTE GREU în AGRICULTURĂ!”

Vasile Miron, din Chişineu – Criş, judeţul Arad, a câştigat TABLETA SAMSUNG pusă în joc la CONCURSUL de fotografii organizat de REVISTA FERMA şi TEHNODIESEL la AGROMALIM 2019.

Câştigătorul acestei ediţii are 19 ani, a absolvit liceul tehnologic din Chişineu – Criş şi ne-a mărturisit că îşi doreşte să aibă cât mai curând propria fermă. „Asta am făcut de mic împreună cu familia şi asta vreau să o duc mai departe”, afirmă, hotărât, tânărul.

Lucrează de mic alături de părinţii săi în ferma familiei. Cresc în jur de 1.100 de oi Ţurcane, rasă pură, şi lucrează aproape 40 de hectare de teren arabil, în proprietate şi arendă, pe care cultivă grâu, ovăz, orz, porumb şi mazăre. Mai au închiriate 52 de hectare de păşune de la primărie şi mai cosesc şi 80 de hectare cu trifoi, pentru care plătesc unei firme care deţine terenul. El împreună cu tatăl său lucrează terenul. De animale se ocupă părinţii săi, iar vara mai angajează temporar un cioban care îi ajută la mulsul oilor.

Au două tractoare, cositoare, greblă, două prese de baloţi, plug, discuri, maşină de erbicidat, cam tot ce e necesar la lucrul pămân tului, pentru a-şi produce furajele în ferma de ovine. Le lipseşte doar o combină de recoltat. „La atâtea hectare de teren agricol, ne cam trebuie una. Anul ăsta am pierdut mult în unele locuri pentru că nu am avut combină”, ne-a spus tânărul fermier. Aşa că planul său este clar: să îşi facă propria fermă şi să încerce să obţină fonduri europene printr-un proiect, pentru a cumpăra o combină.

Producţii bune de cereale, preţuri mici pentru animale

Familia lui Vasile Miron vinde laptele unei fabrici din judeţul Covasna. Livrează între 700 şi 800 de litri de lapte o dată la două zile, la începutul mulsului, şi 500 – 600 de litri de lapte, la finalul verii. Transformă în brânză doar o mică parte din lapte, numai pentru consum propriu. Mieii îi vând unei firme din judeţul Arad, pentru export, iar lâna ne-a spus că au vândut-o foarte greu, unei firme din judeţul Sibiu.

„Sunt şi unele momente grele, când clima nu te ajută, dar dacă ai utilaje cu care să lucrezi terenurile, nu mi se pare că este greu în agricultură. Noi cereale nu vindem, dar la animale preţurile sunt cam micuţe. Anul acesta a fost foarte bine pentru producţia de cereale şi de furaje, însă preţul mieilor a fost cam mic”, ne-a mai spus Vasile Miron. Acesta ne-a mărturisit că au vândut mieii cu doar 8 – 8,5 lei per kilogram în viu, la o medie de 25 – 27 de kilograme pe cap de animal, dar au fost nevoiţi să accepte acest preţ, pentru că nu au unde altundeva să vândă animalele.

Tânărul fermier ne-a mai spus că urmăreşte Revista Ferma pe internet, de unde a aflat de concursul foto organizat la Agromalim 2019. Ne-a declarat că va împărţi tableta câştigată la concurs cu fratele său mai mic, care, la doar câţiva ani, se descurcă deja foarte bine cu astfel de „jucării”.

Text si Foto: Revista Ferma

Contact ▼
Ing. Valentin Rotariu
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Angela Ramona Barbir
Asistent vanzari&service
Fax: +40 373 550 105
Heinz Prainer
Director vanzari GV
Fax: +40 256 378003
Ovidiu Crisan
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Ing. Robert Vanyek
Director comercial
Fax: +40 256 378003
Andra Vanyek
Marketing Manager
Fax: +40 256 378 003
Claudia Goga
Asistent Manager
Fax: +40 256 378003