«« alle Referenzen

Hotea Viorel, Iecea Mică

„Utilajul trebuie să producă bani, nu să cheltuie!”

„Suntem prea săraci ca să cumpărăm utilaje ieftine sau vechi”, afirmă Viorel Hotea, un tânăr fermier din judeţul Timiş, convins că automatizarea este soluția pentru a munci eficient.

Familia Hotea s-a stabilit la Iecea Mică, în judeţul Timiş, în 1989, când s-a mutat din Maramureş. În ’91 au cumpărat primele 30 de oi, iar prin ’95-’96 au primit un hectar de teren de la CAP. În 2002, printr-un program cu bani de la stat pentru achiziţia de maşini şi utilaje agricole româneşti, şi-au luat primul tractor, de 45 CP, şi o cositoare. În 2004 au început să cumpere pământ. Pe primele 2,5 ha au dat 5 milioane de lei vechi, bani pe care vânduseră 200 de miei. Acum, un hectar de teren în zonă se vinde cu circa 10.000 de euro.

Viorel Hotea a reuşit să extindă ferma familiei, aşa că azi lucrează peste 50 ha de teren arabil, cu lucernă, porumb, grâu şi floarea-soarelui şi creşte 350 de oi Ţurcane.

Acum patru ani avea 600 de oi, dar a tot redus numărul animalelor, din cauză că nu mai găseşte forţă de muncă. „Acum doi ani, eu cu tata am scos tot gunoiul din saivan, nu am găsit oameni la lucru, cu 100-150 de lei pe zi, plus mâncare, bere, ţigări”, spune, cu amărăciune, fermierul timişean.

„E clar că trebuie să ne automatizăm”, adaugă acesta. A încercat să modernizeze ferma cu fonduri europene nerambursabile, dar i-au lipsit doar 0,37 de puncte pentru ca proiectul să primească finanţare.

 

„Nu fac zece oameni cât faci cu încărcătorul într-o zi”

Doar că munca din fermă nu aşteaptă. Aşa că, la începutul anului 2019, a cumpărat primul utilaj de la Tehnodiesel: un încărcător articulat Weidemann 1240LP.

„De cand îl am, nu mai fac nimic fără el – încărcat, descărcat, aşezat baloţi, mutat cereale într-un spaţiu mic. La scos gunoiul de la animale, nu fac zece oameni cât faci cu încărcătorul într-o zi. Am demolat casa, aşa micuţ cum e, am nivelat piatră concasată pentru parcare, am pus umplutură în fundaţia casei, dacă trebuie să mut o poartă sau o iesle la oi, dacă trebuie să dau un cauciuc jos din remorcă, tot cu încărcătorul Weidemann fac”, ne-a spus, mulţumit, tânărul fermier. De ce Weidemann?

Acesta afirmă că a studiat ce modele de încărcătoare există pe piaţă, iar la Weidemann l-au atras o caracteristică unică şi designul: „La Weidemann este o articulaţie care oscilează stânga-dreapta puntea faţă şi pe cea spate. Eu nu lucrez cu încărcătorul doar pe beton, ci în toate condiţiile – noroi, denivelări, praguri, trebuie să iau gunoiul după colţ, iar faptul că articulaţia aceea e flexibilă este esenţial. În plus, m-a atras şi aspectul exterior. Sunt şi chinezării ieftine câte vrei, dar este o vorbă: suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Când pot să fac un lucru dintr-o singură manetă, de ce să fac din trei manete, ca la Ifron, ca acum 70 de ani?”, explică Viorel Hotea.

Rate flexibile, service prompt

Dincolo de utilajul în sine, contează şi persoana cu care intri în contact din partea vânzătorului, condiţiile de finanţare, service-ul, susţine tânărul fermier din Timiş. Pentru el, toate astea au fost pe plus în relaţia cu cei de la Tehnodiesel. „În România, cu 50 de hectare şi 500 de oi supravieţuieşti, dar e greu să te dezvolţi”, afirmă Hotea. El a cumpărat încărcătorul Weidemann din fonduri proprii, iar faptul că tranşele de plată sunt flexibile, stabilite în funcţie de momentul când el primeşte banii din subvenţii sau din vânzarea recoltei, a contat foarte mult.

Despre service, fermierul spune că „la fiecare problemă, mi-au schimbat imediat ce s-a stricat. Garanţia e un an de zile sau 1.000 de ore”.

 

Avantajele unui model mic

Viorel Hotea a lucrat deja peste 1.600 de ore cu încărcătorul Weidemann, în ferma proprie şi prestări de servicii pentru alţi fermieri. „Unii clienţi s-au uitat miraţi că e mic, însă acesta e un avantaj.

Cabina se poate da jos, am intrat cu el într-un fost grajd de CAP, unde se putea intra doar cu căruţa şi erau stâlpi din doi în doi metri; au fost uimiţi clienţii că încărcătorul se poate articula”, spune, cu un soi de mândrie, tânărul fermier. „La modelul acesta, garda la sol este puţin mai joasă, dar asta înseamnă că încărcătorul are stabilitate mai mare. Un alt avantaj este acela că accesoriile pot fi schimbate foarte uşor, fără să cobor din cabină, şi scaunul are încălzire, pentru că lucrez şi iarna”, adaugă Viorel Hotea.

Tot de la Tehnodiesel, acesta a cumpărat şi un plug Lemken Europal 5 cu 3 trupiţe. Mai are nevoie de utilaje mai mari, ca să reducă timpii de lucru. Cel mai mult i-ar trebui o cositoare şi o presă de balotat. „Doresc să schimb utilajele şi nu mai vreau utilaje vechi, utilajul trebuie să producă bani, nu să cheltuie, că am cheltuit ca să-l cumpăr”, afirmă tânărul fermier.

Află mai multe detalii de la reprezentanții Tehnodiesel.

Contact ▼
Ing. Valentin Rotariu
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Angela Ramona Barbir
Asistent vanzari&service
Fax: +40 373 550 105
Heinz Prainer
Director vanzari GV
Fax: +40 256 378003
Ovidiu Crisan
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Ing. Robert Vanyek
Director comercial
Fax: +40 256 378003
Andra Vanyek
Marketing Manager
Fax: +40 256 378 003
Claudia Goga
Asistent Manager
Fax: +40 256 378003