«« alle Referenzen

Ioan Bucilă, Șieuț, Bistrița - Năsăud

„Dacă nu modernizăm agricultura, suntem pierduți!”

Ioan Bucilă se ocupă de creșterea ovinelor de 21 de ani, în zona deluroasă în care trăiește nu se poate face decât zootehnie.

Ne spune că în comuna Șieuț erau, la un moment dat, 36.000 de oi. în prezent mai sunt doar 25.000. Și-a construit ferma și și-a stabilit drumul clar, pas cu pas, și afirmă că ferma sa „este închegată” și că el știe ce vrea să facă în continuare. Anul acesta a convins alți patru crescători de oi să se asocieze într-o cooperativă și să achiziționeze mai multe utilaje pe care să le folosească în comun, pentru a-și eficientiza activitatea.

Bucilă are 550 de oi Țurcane, toate înscrise în Registrul Genealogic și cu certificat de origine. Exploatează, în total, 200 de hectare de pășuni și fânețe, din care 80 de hectare sunt proprietate personală. „Am început să cumpăr teren acum 17 ani, când toată lumea râdea de mine și zicea că sunt nebun. Atunci am dat 6 milioane de lei vechi pe hectar. Acum, prețul terenului în zona noastră e undeva la 2.500 de euro pe hectarul de pășune, iar terenul arabil ajunge la 3.500 – 4.000 de euro hectarul. Mai puneți o mie și ceva de euro pe hectar întabularea”, ne spune fermierul.

Pentru că terenul din zonă nu se pretează pentru alte culturi, cereale și lucernă trebuie să cumpere. „La noi în țară, majoritatea fermierilor au o concepție greșită, că pot să facă de toate. Nu o să poată niciodată! Fiecare trebuie să se axeze pe un domeniu anume. Eu cresc oi, încerc să fac asta bine. Nu poți să crești și oi, să faci și cultura mare, și zarzavaturi, să crești și porci și găini, nu poți să le faci pe toate bine!”, explică Bucilă.

Procesează tot laptele acasă, cam 1.500 – 2.000 de litri pe săptămână. Fac doar caș și urdă și, de 16 ani, livrează săptămânal, cu banii jos, către un client care are magazin în Iași. „Continuitatea și relația cu clientul este esențială, pentru că ai siguranța că primești banii. Niciodată n-am lăcomit să câștig, dar am urmărit să câștig constant”, afirmă crescătorul de ovine.

Mieii îi vinde către o îngrășătorie din județul Bistrița – Năsăud sau exportatorilor de ovine, de la care primește un preț mai bun, dar aceștia caută miei doar la o anumită greutate. Pentru berbecuții și mieluțele de reproducție are clienți din toată țara, care revin sau aduc alți clienți. Anul trecut, a vândut 70 de berbecuți de reproducție în șase zile. Anul ăsta, a selectat o sută de berbecuți care au peste 12 luni și pentru care prețul este între 1.500 și 2.500 de lei pe cap.

Utilajul care face de toate în fermă

„După cât teren și adăposturi am, puteam să țin o mie de oi, dar am renunțat la a crește numărul de animale, pentru că nu le puteam gestiona bine”, spune Ioan Bucilă. Auzi asta și-ți spui că este o gândire de afaceri foarte sănătoasă. Dar aceasta ascunde și o problemă: la fel ca în alte zone din țară, forța de muncă este greu de găsit, mai ales în zootehnie. Ioan Bucilă lucrează în fermă cu tatăl său și cu încă un crescător de ovine, cu care țin toate oile împreuă. Cea mai bună soluție a fost să își mecanizeze cât mai mult ferma. „Acum doi ani, eram terorizat, aveam ne voie de câte cinci oameni pe zi pentru scos gunoiul de la animale. Când am discutat prima dată cu cei de la Tehnodiesel, am zis că vreau un încărcător doar ca să scoată gunoiul, pentru că asta era principala problemă. Având o fermă mică, nu am vrut să iau utilaje foarte mari, am luat cel mai mic încărcător, Weidemann 1140. Acum facem totul cu el: ducem baloți, scoatem gunoiul, ducem cereale. Și când tăiem porcul, îl ridicăm cu încărcătorul pe masa de tranșat”, povestește, cu satisfacție, fermierul.

Finanțare convenabilă, cu rate flexibile

Ceea ce l-a convins definitiv să cumpere de la Tehnodiesel a fost metoda de finanțare: avans mic și rate flexibile pe maxim doi ani. „Eu am prima rată în primăvară, după ce dau mieii, și a doua rată în toamnă, după ce încasez subvenția. Generația tânără, chiar dacă sunt mai puțini prezenți în oierit, încearcă să modernizeze activitatea asta, să o aducă la zi, dar necesită mulți bani. Dacă firma nu ar fi venit în sprijin cu finanțarea, nu puteam cumpăra. Să-ți iei utilaje de 50.000 de euro într-un an, pentru un fermier mediu sau mic, e foarte mult. Am încercat și cu alte firme, dar lucrau doar cu leasing sau cu creditare. Să mai dai și la firma de leasing trei sau cinci la sută din preț, mi se pare mult”, spune Ioan Bucilă. Există această posibilitate de finanțare cu rate flexibile, datorită firmei Mauch din Austria, compania mamă a firmei Tehnodiesel. De exemplu, producătorii de lapte preferă achizițiile cu rate lunare, cei care au cultură mare preferă rate cu plata la recoltă.

În primăvara anului 2019, Ioan Bucilă și alți patru crescători de ovine din zonă au în ființat o cooperativă agricolă. Membrii cooperativei au, în total, cca. 5.000 de ovi ne. „Am înțeles că binele comun ar fi mecanizarea”, spune Bucilă. Prin GAL „Progres Transilvan”, au depus un proiect de finanțare pentru achiziția de utilaje, în valoare totală de 256.000 de euro. Prin proiect vor cumpăra, tot de la Tehnodiesel, un încărcător telescopic Weidemann 2070 și o remorcă tehnologică Kongskilde de 10 mc, dar și două tractoare, unul de 120 CP și unul de 75 CP, de la o altă firmă. Toate aceste utilaje vor fi utilizate, prin rotație, de către membrii cooperativei. „Am primit deja scrisoarea de eligibilitate, rămâne să depunem în cont garanția de confinanțare, de 70.000 de eu ro, cât e contribuția proprie, și să contractăm utilajele”, ne spune fermierul.

Un nou sistem de furajare a ovinelor, pentru a reduce pierderile

„Remorca tehnologică pe care vrem să o cumpărăm prin proiect este destul de mare, de zece tone. Încercăm să excludem pierderea de furaje în hrănirea ovinelor. La oaie, dacă îi pui un balot mare, jumătate ajunge sub ea, pentru că are tendința să-l tragă. Dacă ai tocat balotul și-l pui în hrănitoaare, oaia nu are altceva de făcut decât să-l mănânce și nu se mai pierde. Remorca tehnologică toacă și amestecă furajele și, în felul ăsta, animalele mănâncă tot, nu se pierde nimic, e mult mai ușor de furajat. La 2.000 de oi, dacă elimini o pierdere de 20% din furaj, în cinci ani de zile se amortizează toate utilajele, așa am calculat eu. Când te gândești că e munca ta și 20 la sută se pierde, te cam doare sufletul. Am luat, deocamdată, doar o remorcă, să vedem dacă putem implementa sistemul acesta de furajare, dacă funcționează. Acum avem, în fermă, hrănitori individuale, dar în cercăm să facem același sistem de stabulație și la oi ca și la vaci, cu hrănirea pe o singură parte sau să implementăm un sistem de furajare cu bandă, vine remorca tehnologică în capătul grajdului și dă drumul la furaj pe o bandă, care funcționează ca o iesle”, explică Ioan Bucilă. În vara asta, crescătorul de ovine speră să ajungă să viziteze, în concediu, câteva ferme de ovine din Austria, Elveția, Germania, pentru a învăța cum poate să își modernizeze ferma proprie.

Contact ▼
Ing. Valentin Rotariu
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Angela Ramona Barbir
Asistent vanzari&service
Fax: +40 373 550 105
Heinz Prainer
Director vanzari GV
Fax: +40 256 378003
Ovidiu Crisan
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Ing. Robert Vanyek
Director comercial
Fax: +40 256 378003
Andra Vanyek
Marketing Manager
Fax: +40 256 378 003
Claudia Goga
Asistent Manager
Fax: +40 256 378003